post-thumb

Sosyal Medyayı Ne Kadar Tanıyoruz?

Pek çoğumuz sosyal medyayı aktif olarak kullanıyoruz. İş yerlerimizde, evlerimizde, okullarımızda, hatta dinlenmek için kendimize vakit ayırdığımız zamanı bile sosyal medyada harcıyoruz. Neredeyse hayatımızın merkezinde yer alan bu sanal hayatımızı ne kadar tanıyoruz? Bu ve bunun gibi sorularım olacak kendimizi ve sosyal benliğimizi tanımamız için ama önce dilerseniz sosyal medya nedir bir tanımını yapalım.

Sosyal medya: Kullanıcıların içeriğini  kendi ürettiği ve dünyayla paylaştığı çevrimiçi platformlardır. Kullanıcılar ürettiği materyalleri, fotoğrafları, videoları, ses kayıtlarını, makaleleri, güncel haberleri, kitap, dergi ve gazete gibi ürünlerini ve hatta kişisel görüşlerini dahi bu platformda dünyayla paylaşmaktadır bu nedenle sosyal medya oldukça geniş bir kitleye hitap eder.  Peki kısa sürede neden geleneksel iletişimin yerini aldı çünkü geleneksel yöntemden  daha fazla avantajı olduğu için.

Sosyal medyanın sağladığı yararlar oldukça geniştir insanlar artık burada birincil kişisel bilgilerini (adı, soyadı, yaşı vb ) değil özel bilgilerini de paylaşıyor oldu. Hobilerini, fobilerini, dinlediği müzikleri, izlediği flimleri, ilgili olduğu alanları bu yüzden bazı işverenlerin aradığı kişiye daha kolay ulaşması sağlanmış oldu.  İnsanlar sosyal medya üzerinden para kazanmaya, yeni şeyler öğrenmeye ürettikleri tükettirmeye hatta bu platformlar üzerinden online şekilde yeni diller, kültürler, hobiler, yeni eğitimler almaya merak ettiklerini araştırma yoluyla öğrenmeye başladılar. Bu platformların en büyük avantajları ise çabuk ve kolay şekilde güncellenebiliyor olmalarıdır. Faydalarını saydığımız bu platformların bir de zararlarına bakalım isterseniz.

Sosyal medyayı bilinçsizce kullandığımız zaman vereceği zararı hepimiz biliyoruz aslında peki bilinçli kullandığımız takdirde de verdiği zararları biliyor muyuz? Sosyal medyayı ne kadar bilinçli kullanırsak kullanalım çok vakit geçirdiğimiz ve amacının dışına çıktığımız zaman insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilerini görürürüz bunlar: En başta sosyal ilişkilere zarar veriyor ailenle ve arkadaşlarınla daha az zaman geçirmene neden oluyor.
İnsanlar arasındaki anlamsız rekabeti arttırıyor onun var benim neden olmasın? O gidiyorsa ben de giderim, Herkes alıyor ben de almalıyım gibi birtakım kendini çevreden eksik görmek ve çevrendeki insanlara uyum sağlamaya çalışmak.
Bağımlılık yapması artık eline telefonunu almayınca rahat edememek, sabah uyandığında yüzünü yıkamadan maillerini kontrol etmek, belli bir süre sonra göz atmayınca rahatsız olmak, telefon olmadan dışarı çıktığında kendini eksik hissetmek gibi. Bütün bunlar sonunda asosyal bir yaşantı başlar ve kişi depresyona girer zararı faydasından çok olan bu sosyal mecra artık hepimizin hayatının vazgeçilmezleri arasında yerini almış durumda peki sizce masumca mı yoksa casusca mı aramızda?

Son günlerde gündeme gelen şu whatsap sözleşmesinden bahsedelim o halde

whatsapp kişisel bilgilerimize sahip olan çok yaygın olarak kullanılan bir mesajlaşma platformudur. Kullanıcılarına sunduğu sözleşmeyle elinde olan bu bilgileri üçüncü şahıslarla paylaşmak istediğini dile getirdi çoğu kullanıcı sözleşmenin içeriğini bilmeden tehlikenin farkında olmadan sözleşmeyi onayladı. whatsap kullanıcıların;

hesap bilgilerini
mesajlarını
bağlantılarını
durum bilgilerini
müşteri desteği ve diğer iletişimlerini
kullanım kayıt bilgilerini
cihaz ve bağlantı bilgilerini
konum bilgilerini
çerezleri
başkalarının sizin hakkınızda sağladığı bilgileri
kullanıcı şikayetlerini vb
whatsap bu bilgileri platformu kullandığımızdan beri zaten eline aldı ama sözleşmeyle bunları yaptığını resmileştiriyor. Peki neden resmileştiriyor? Asıl cevap bu soruda ABD’de bundan bir önceki seçimde sosyal medyanın bazı uygulamalarında kullanıcı verilerinin izinsiz bir şekilde pazarladığını hatta bu kullanıcıların önüne izinsiz bir şekilde seçimle alakalı propagandalar getirdiği gündeme gelmişti. Buna basit bir örnek vermek gerekirse bizler internet üzerinde herhangi bir ürün araştırdık diyelim bu ürün kitap, elektronik eşya ya da başka bir şey hatta internetten araştırmayalım direkt whatsap üzerinden bir arkadaşımızla konuştuk varsayalım bir gün sonra interneti açtığımızda veya instagram gibi diğer sosyal platformlarda bu ürünlerin reklamları çıkmaya başlıyor işte bunun adına data alışverişi diyoruz. Bu ufak görülen ama aslında tehlikeli olan durum bizim ülkemizin kaderini bile değiştirebilir nasıl mı? A partisi tutan ama B partisini sevmeyen birinin karşısına sürekli A partisinin kötü yanları B partisinin de iyi yanları reklam olarak gösterilecek ve bu kişi aslında B partisi daha iyiymiş gibi düşünerek seçim sonuçları değişecek işte tehlike bu kadar büyük aslında. Bugün okuduğum bir hikayeden şöyle bir ders çıkardım topyekun hareket edip teknoloji canavarlarını ipte bırakalım. Sağlıkla kalın.

 

 

 


Okunma Sayısı:

Aysel KÖYSU

Aysel KÖYSU

YORUMLAR

YORUM YAP

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Yorumunuza yanıt verildiğinde mail ile bilgilendirileceksiniz.